top of page

Ät bara vad du tycker om och njut av allt du äter!

Detta kan låta som ett recept för övervikt, men jag vill påstå att det är ett recept för hälsa! Att bara äta vad man tycker om och njuta av allt du äter, har blivit lite av min slogan för bloggen och min YouTube kanal och det är min egen utveckling av min systers princip om att "det som är gott är nyttigt" som jag kommer fördjupa mig i nästa vecka.

Men denna princip är även en parallell med mina tankar kring arbetsmoral, vilka jag stadgade efter att ha mött denne glade man, i regnet, en söndagsmorgon på Londons gator. Jag var på väg till kyrkan och hade regnrock, men fel skor så de hade börjat läcka in och kände mig ganska gråmulen både inombords och på utsidan. Då möts jag av denne man i färglad hatt och ett leende som solsken som utbrister ett glatt: "God morning miss!". Jag har ingen aning om vad han heter, men jag vet att han har påverkat mitt liv för all framtid. Jag frågade om jag fick dela bilden av honom och han sa med ett stort leende att jag fick sprida den till hela världen. Kunde han få sprida lite glädje, så blev han bara glad. Jag kände att jag ville ha samma arbetsmoral som denne man och från den dagen har jag som grundprincip: att vad jag än gör, så ska jag göra det med glädje. Kunde denna man glädja sig åt att hämta sopor, i regnet, på en söndagsmorgon och samtidigt sprida glädje till sin omgivning... Då kan jag alltid glädja mig också!


För att det ska funka för mig har lagt till en del dock. Vilket är att jag även tar ansvar för att främst göra det jag tycker om att göra. Det gör det så mycket enklare att glädjas åt allt jag gör. Och när jag funderade kring vilka principer jag har kring mat så gorde jag en parallell till det tänket med: "Ät bara vad du tycker om och njut av allt du äter". Detta är helt mitt eget koncept, som går hand i hand med min systers princip "Det som är gott är nyttigt".


Många tänker nu, att om jag bara ska äta vad jag tycker om, så kommer jag äta massa onyttigt. Men tycker du verkligen om smaken av onyttig mat? För det handlar inte bara om att du ska tycka om smaken, du ska också tycka om känslan av det du äter, på både kort och lång sikt. Samtidigt så är mycket av den onyttiga maten ganska smaklös och om du verkligen tar dig tid att smaka på maten och ser till att njuta av den, så lovar jag att du kommer må bättre, i både kropp och själ. Vilket illustreras väl av denna film.

Jag själv älskar choklad och äter dagligen motsvarande cirka 50 gram ren choklad (kakaomassa och kakaosmör), men jag äter den inte ren utan anpassar vilken choklad jag äter till aktivitet. Under aktiva dagar, som när jag annordnar en middag, då är det Fazer Blå mjölkchoklad som gäller, minst 150 gram. Men dagar jag sitter vid datorn hela dagen äter jag istället cirka 70 gram av en 55-80% mörk choklad. Jag behöver stilla mitt smakbehov av chokladen och skulle jag göra det med mjölkchoklad alla dagar, så skulle jag inte må bra i längden. När jag då istället väljer mer smakintensiv choklad får jag mitt smakbehov stillat utan att det är dåligt för min hälsa. Så det handlar mycket om att lära känna sin egen kropp och sina egna känslor kring mat. Min stora förhoppning är att ingen skulle känna skam eller ångest kring någon typ av mat, utan bara glädje.


Vilket tar oss till att njuta av allt du äter, vilket gäller även när du inte tycker om det. Jag vet inte, men jag har svårt att tro att mannen i London ville att det skulle regna när har utförde sitt jobb. Så även när det inte är riktigt vad vi hade tänkt eller vad vi ville, ställ ändå in din tanke på att njuta av det du äter. Jag vet att det är mycket svårare än vad det låter, då du får utmana alla dina tankar kring mat. Så länge du bara äter sådant du tycker om är det inte svårt och jag skulle kunn stanna vid den delen av mitt uttryck, men då blir det väldigt begränsande. Jag vill att du ska våga testa nya smaker. När du gör det, ta dig tid att känna vad det verkligen smakar. Låt det vara njutningsfullt, även om du inte skulle tycka om det. Hur då? tänker du nu... Njut av känslan av att vågat testa något nytt och fokusera på hur det smakar, analysera smakerna och se vilka delar av smaken du tycker om och inte. Kanske var det bara kryddningen du inte gillade när du första gången testade tofu och på grund av det ratar du tofu för all framtid. Våga testa igen med annan kryddning, kanske du då gillar smaken, men den tofun har en annan konistens som du inte uppskattar. Så tredje gången när du får smaka en tofu med en konsistens du gillar och en kryddning du gillar, så inser du att du faktiskt tycker om det. Men du kommer aldrig komma till de insikterna om du inte vågar smaka och lär dig kunna uppskatta delar av smaken, även om du inte uppskattar helheten. Men om du vågar utmana kommer du hitta den smakpalett som tilltalar dig och från det kan du utvidga basen av mat som du tycker om.


Det här kanske låter lite motsägelsefullt, men det är verkligen grunden i hur jag tänker kring mat. Utgå från en bas som du vet att du tycker om, balansera den så den får dig att må bra även på lång sikt och våga testa nya smaker för att utvidga den basen hela tiden. Det är helt ok att stanna vid första steget, men det blir lätt enformigt och tråkigt. Samt att den största riskfaktorn med mat är att äta ensidigt, så har man en väldigt liten bas med mat man tycker om, så behöver den utvidgas för att kunna vara nyttig.


Skriv gärna en kommentar om din tankar kring detta!

Hör av dig om du vill veta mer!

Annars hörs vi nästa vecka igen!


/Ann


Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page