top of page

Minimalism och mat

2012 förändrades mitt liv drastiskt och det slutade med att jag bodde själv i en stuga på 15 kvadratmeter och hade endast det jag fick plats med på den ytan. Det va en fantastisk plats att vara på, mitt på en liten ö med fast förbindelse till fastlandet. Och något som kom att förvåna mig va att jag faktiskt trivdes med att ha en mindre yta och mindre saker. Livet blev lite enklare när man inte hade så mycket att ta hand om och samtidigt bättre då det gav mer utrymme till själva livet.


Ett frukostbord utomhus vid en stuga
En frukost i min lilla stuga, där det enkla livet började.

Det påverkade även min inställning till maten. Jag har alltid varit emot svinn, men ändå kommit på mig själv att köpa hem varor jag inte behöver eller hinner göra åt innan de blir dåliga. När man har en total yta på 15 kvadratmeter och ett minimalt kök, då kan man inte köpa hem mer än det man behöver, då det inte finns någon plats för det. Det har minskat mitt svinn markant och jag har också kommit att uppskatta den kreativitet det föder när med mycket begränsningar. På sätt och vis känns det friare att kunna jobba utifrån tydliga begränsningar. Då jag har full frihet inom dessa begränsningar, men det gör den friheten greppbar och man slipper bli överväldigad. De flesta fördelar med att bo så här litet förstod jag nog inte när jag bodde där, men det har blivit tydligare efteråt.


Efter jag bott i stugan så hade jag ett par större lägenheter, där den största va 45 kvadratmeter. Fortfarande inte stort, men jag insåg att det faktiskt va mer än nog för mig och min katt. När det fanns extra skåp att tillgå, så blev även de fyllda främst med saker jag egentligen inte behövde. Jag insåg att det var mer mat som hann bli dålig, då jag inte hade koll på exakt vad jag hade hemma hela tiden. Den insikten fick mig att börja vilja bo litet och det största jag bott sedan dess är på max 30 kvadratmeter.

 

Så de senaste 9 åren har jag levt ett ganska minimalistiskt liv, men det är först det senaste året jag satt mig in i vad minimalism är. Jag har därifrån valt att implimentera minimalism på hela mitt liv och även min verksamhet. Vill du veta mer om minimalism och hur man kan jobba med det som företagare så koll in den här videon. Det som blivit mitt ledord är att göra "mindre men bättre"! Detta utryck brukar tillskrivas designen Dieter Rams och hans funktionalistiska principer inom design. Det har även använts för att beskriva essentialismen och min slutsats är att alla dessa ismer har mycket gemensamt och går ihop på vissa delar, men i nuläget väljer jag att kalla mig främst minimalist.


Minimalistiskt trinettkök.
Köket i min lilla stuga. Kylskåp med frysfack under spisen.

Minimalismen återkommer även i mina tankar kring mat, då jag alltid vill hålla det enkelt. Använd hellre färre råvaror och kryddor men av hög kvalitet, än att blanda in så mycket som möjligt. Får man för många smaker på samma gång, så blir det bara rörigt. Välj ett tema eller inriktning och håll dig till det. Det blir ofta bättre och kan fungera mer kreativ med tydliga begränsningar, som sagt.


Jag hoppas detta kan inspirera dig att tänka till kring hur mycket du egentligen behöver? Kommentera gärna dina tankar och reflektioner... så ses vi nästa vecka!


/Ann255 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page