top of page

Keep it Simple!

Ett av mina ledord är enkelhet och jag försöker låta det genomsyra alla delar av mitt liv och mitt företagande. En del av det är att leva ett mer eller mindre minimalistiskt liv men även att fokusera på enkel mat. I det ligger även att fokusera på att göra mindre men bättre. Det inkluderar även mina tankar om mat och miljö. Använd enkla men bra råvaror och välj klimatsmart.

Biff Lindström med ugnsbakad potatis och örtsås

Jag tror på att främja biologisk mångfald och för att det ska främjas, behöver vi fortsätta med lantbruk och djurhållning, men under bra förhållanden. Ja, det innebär att djur kommer dödas och man kan tycka vad man vill om det. Men jag tror även på att främja vårt matarv och matkultur som till viss del bygger på kött och mejeriprodukter. Sen har man historiskt sett inte ätit så mycket kött som vi gör idag och vi behöver absolut inte äta så mycket kött som vi idag gör. Ät gärna kött, men köp bra kött och i lite mindre portioner. Väger du upp med grova grönsaker för att få till en mättande portion, så kommer du troligtvis spara pengar även om du väljer ett dyrare (och miljömässigt bättre) kött.


Annars tror jag inte riktigt på det här att säga att viss mat är bättre än annan, så länge vi pratar om ren mat. Alla delar av djuret behöver tas om hand vid slakt och en oxfilé är lika bra som en "T-bone steak" eller grytbitar. De är bara olika och behöver behandlas olika för att komma till sin fulla rätt. Vi borde även ta vara på ben till buljonger och de inälvor vi kan äta. Så vi tar vara på och värderar djuret som fått ge sitt liv, fullt ut. Färsen är ett bra sätt att ta vara på restbitar av köttet och det är även lätt att blanda ut för att göra köttandelen mindre utan att minska portionen. En av mina favoriter att tillaga av köttfärs är Biff Lindström, där du traditionsenligt blandar ut med rödbetor och kapris.

Med det i åtanke, kan vi se att det inte är något nytt påfund att dryga ut biffarna. Det är snarare så att vi idag ofta har större andel färs i biffarna än man haft tidigare. Fråga dina mor- eller farföräldrar hur mycket ströbröd och ägg de brukar blanda i färsen, så kommer du se att vi ofta äter så mycket mer kött idag, som vi inte tänker på.


På samma vis finns det inga grönsaker som är bättre eller sämre än andra. Det

som är bra är en mångfald och att inte äta samma. Men man behöver inte krångla till det med konstiga tillagningar eller häftiga dressingar. Låt råvarorna tala för sig själva! Det är få saker som kan lyfta en måltid så som en råkostsallad gör. Vitkål, morötter och lök är billiga råvaror, som är enkla att få tag på svenska och ekologiska, men är samtidigt lika bra som tomaten och paprikan, som ofta är dyrare.


Laga den mat du känner till och tycker om, den är lika bra som all annan. Vill du utmana dig, så testa nya smaker och kombinationer. Inte för att maten i sig är bättre, men du blir bättre med en större smakvärld. Våga kombinera och testa, men tro inte att något nytt är bättre, det är bara annorlunda. Och om du inte gillar det, gå tillbaka till det du tycker om, men då har du testat.


Mat som är dyr, är inte bättre. Processerad mat ses ofta som sämre, men all ost och surkål är också processerad mat. Jag tror på att använda så ren mat som möjligt, men den behöver ibland processeras och är då fortfarande lika bra. All mat är bra, så länge den är god, ren och rättvist framställd helt enkelt.


6 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page