top of page

Smak med alla sinnen... utom smak

Förra veckan skrev jag om vad smak egentligen är och fokuserade på själva smaksinnet. Men vi upplever maten med alla våra sinnen. Idag tänkte jag fokusera på hur vi upplever mat med våra övriga sinnen utöver smak.

Doft

Den direkta smakupplevelsen består främst av en kombination av smak, doft och känsel. Där man ofta fokuserar på kombinationen av smak och doft, som det vi pratar om som smak. På engelska är det vad man kallar flavor, som är det vi oftast menar när vi säger att något smakar till exempel hallon eller banan. Det är svårt att särskilja vad som är lukt och vad som är smak när vi stoppar mat i munnen. Varav det finns ett behov för ett ord som flavor för att beskriva upplevelsen. Problemet som uppstår på engelska, är att flavor ibland används när det egentligen handlar om en ren doft, vilket kan skapa förvirring.

Doften av mat kan även ändras när vi luktar på maten med näsan och när vi upplever doften i munnen. För det är så att vi upplever doft även när vi har maten i munnen och tuggar. Vilket sker genom svalget som har en öppen passage mellan mun och näsa. När vi tuggar maten kan doftämnen frigöras som vi inte kunde uppfatta innan vilket gör att doften kan ändras.


Känsel

Men smakupplevelsen påverkas också mycket direkt av texturen i maten, vilket vi känner med vår känsel. Även här finns det vissa komponenter som har ifrågasatts som det är känsel eller borde anses som smak. Som känseln av hetta i en chilli eller den kylande känslan av mynta. Den mest omtalade är tanniner, ämnen som ger en stramande eller uttorkande känsla i munnen. Du känner ju inget av det om du spiller ett torrt vin på huden, men märker det tydligt i munnen. Är det då en känsla eller smak?

Det mer konkreta vi känner i de olika texturerna vi kan ha i maten är dock något vi tydligt upplever med kännseln. Och texturen spelar stor roll i vår upplevelse av en måltid, vilket jag även nämt i tidigare inlägg. Vad det gäller texturer så brukar man behöva minst tre olika inom en rätt för att den ska kännas komplett. Har man bara en eller två texturer upplevs maten ofta som ganska platt. Vilket kan vara en av anledningarna att man kan ha svårt att uppskatta mat när man har tugg och sväljproblem, vilket kräver mer enformig konsistens på maten.

Syn

Vi påverkas dock även mycket av matens utseende och då handlar det kanske mer om hur vi uppfattar maten psykologisk än rent fysiskt. Mat som ser tilltalande ut och som vi uppfattar som att se god ut, kommer skapa en förväntan hos oss och vi kan känna hur det börjar vattnas i munnen och vi blir mer hungriga. Bara att tänka på god mat kan få oss att känna detta. Eller att skrolla på bilder av fantastisk mat, så jag börjar bli riktigt hungrig av att skriva om detta. :)


Hörsel

Det sinne som det brukar talas om minst när det kommer till smakupplevelsen är hörseln. Men även den har en stor påverkan på hur vi kommer uppfatta maten. Främst om vi alls kommer uppfatta hur maten smakar. Då alla sinnen jobbar hela tiden och allt bearbetas av samma hjärna, kan vi ha svårt att uppfatta intryck med ett sinne samtidigt som ett annat är överbelastat. Det betyder att det är svårt att uppskatta smaken av fantastisk mat i en stökig miljö. Och många gånger när vi äter, så kanske det inte är maten vi fokuserar främst på. Det kanske är viktigare att se till att barnen får i sig något att äta eller att du fokuserar på samtalet med din senaste dejt. Dock har jag svårt att äta i total tystnad heller (vet att det finns personer som föredar det dock). Då samtalet och hela måltidsupplevelsen är så viktig för mig. Vill jag ta in mer av smakerna stänger jag hellre ögonen tillfälligt, för att koppla bort synen och kunna fokusera mer på den rena smakupplevelsen. Vi kan även trigga smaken med hjälp av hörseln och då handlar det främst om kripiga smaker (vilket egentligen är en känsla). För vem blir inte sugen på chips eller äpple, när du hör någon äta det?


Så hur vi än vrider och vänder på det hela, så är alla sinnen inblandade i vår upplevelse av maten vi äter. Men som jag också nämt lite, är det mycket mer som påverkar. Vilket jag kommer fördjupa mig mer om de kommande veckorna.


Man kan även säga så mycket mer om alla dessa delar. Därför kommer jag erbjuda en kurs för er som vill fördjupa dina kunskaper och få konkreta tips på hur du kan utveckla din egen smakupplevelse.

Läs om kursen här.


För att få uppdaterad information om allt som händer inom 42ann, så följ mig på instagam


För mig handlar det alltid främst om: att bara äta det du tycker om och njuta av allt du äter.


Hoppas vi ses nästa vecka!


/Ann

5 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page