top of page

Matminnen

Jag de senaste veckorna skrivit om att smakupplevelsen är så mycket mer än bara smak. Den sak som påverkar matupplevelse som jag tycker är mest fascinerande är minnen.

Ett tydligt exempel för hur minnen

påverkar våra smaker fick jag uppleva när

jag var på en vinprovning för ett antal år sedan. Vi fick smaka ett ganska komplext vitt vin där det fanns många doft-toner man kunde hitta. Andra som var med beskrev dofter som: blöt jord, brända pinnar, torra löv, lite läder och lite fruktigt. De grimaserade ganska mycket och det var tydligt att de inte uppskattade doften av det nämnda vinet. När jag kände doften så förflyttades jag till min barndom och jag blev ivrig att få beskriva vad jag upplevde. "Det luktar som vildhallonbuskar efter ett sommarregn" sa jag med ett stort leende. Dom andra tittade storögt på mig och kunde inte alls förstå vad jag menade. Och medan de flesta av dem inte uppskattade de nämnda vinet, så var det för mig bland det bästa jag någonsin smakat.

Det blev än lustigare när jag berättade om denna händelse för min syster. Och när jag sa "att det luktade som vildhallonbuskar efter ett sommarregn", svarade hon "du menar vid Stora Stenen?".

Hon kunde direkt på min beskrivning säga var denna doft funnits i vår uppväxt och det skulle varit intressant att se om hon skulle upplevt samma doft av det nämnda vinet. Samt om hon skulle uppfattat det som positivt.


För minnen i kombination med förväntan kommer påverka hur vi uppfattar det vi stoppar i vår mun. Om en doft triggar ett gott minne, då kommer du vara mer benägen att uppfatta även smaken som god. Men det är även sant om motsatsen om något triggar ett dåligt minne, kommer vi ha svårare att uppskatta smaken på den maten. Men allt kring förväntningar är än mer komplext än så. Vilket jag skrev om förra veckan.


Mer om detta kan du få lära dig i min kurs: "Utforska smaker och njut av allt du äter" som du kan läsa mer om här.


Tills nästa gång, kom ihåg: Ät bara det du tycker om och njut av allt du äter!


/Ann
13 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page