top of page

6 saker att tänka på för en perfekt middagsbjudning!

Det här att annordna en lite större middag är väldigt spännande. Jag har de senaste veckorna här presenterat vad man behöver tänka på vad det gäller att planera mat, meny och tillagning när man gör festmiddagar. Planen är att nästa vecka få till en YouTube film som sammanfattar detta och jag började kolla runt vad andra sagt på ämnet. Något som förvånade mig var att alla som pratar om middagsbjudningar eller att annordna större middagar som ett bröllop antingen fokuserade helt på maten eller inte pratar om maten alls. Jag tror att maten är det viktigaste, men för att få till en bra middagsbjudning behöver man även tänka på det som är runt omkring. För att få det perfekt behöver man integrera maten med allt runt omkring som gör festen. Här kommer 6 saker att tänka på för att få till en bra middagsbjudning, oavsett storlek.


Tema

Fundera igenom vad som är viktigt för just denna middagsbjudning. Oavsett om det är en liten middag hemma med vänner, en femtioårs fest eller en bröllopsmiddag, så vill du ha en röd tråd igenom det hela. Är fokuset annat än själva middagen, som vid bröllop, så vill du ändå att middagen ska kännas som en del av samma bröllop och inte som ett avbrott när man äter. Du vill att allt ska hänga ihop och det enklaste sättet att göra det är att sätta ett tema. Temat kan vara huvudpersonen som fyller år, eller ha födelseåret som tema och sätt en känsla av 1971 över hela festen. (Samordnade en sådan fest för ett par år sedan, med anpassad meny och tidsenliga kläder, superkul!) Vad temat än är, se till att alla delar av tillställningen kan få plats och tänkas in i temat. Sätt stämningen med en spellista, dukning och dekor, samt sätt upp vad som är det viktigaste för den middagen är för. Är det viktigaste för huvudpersonen att dansa, låt då inte middagen dra ut på tiden. Är det viktigaste för personen maten, då behöver det inte ens finnas utrymme att kunna dansa och mingla efteråt.


Ta hjälp!

Visst kan man lösa det mesta själv, men en person kan inte göra mer än en sak åt gången. Och när det kommer till middagsbjudningar behöver ibland mer än en sak göras samtidigt. Be om hjälp oavsett storlek på middag! Fixar du en liten bjudning för vännerna, be din närmsta vän komma en timme tidigare så kan den ta emot de andra gästerna om något oväntat skulle hända i köket precis när dörrklockan ringer (vilket det känns som det alltid gör). Annordnar du en bröllopsmiddag, engagera dina vänner så tidigt som möjligt i planeringen och se vad de skulle vilja hjälpa till med. Nya vänner är fantastiska att fråga om de skulle vilja hjälpa till att servera vid en bröllopsmiddag, då de sällan förväntar sig en inbjudan när ni precis lärt känna varandra, men gärna deltar på ert bröllop på något hörn. Så oavsett storleken på middagen du annordnar, be om hjälp!


Servering

Tänk igenom hur du planerar servera maten. Detta är lite beroende på vad man har för budget och vad man vill ha för stämning på festen. Jag är extra förtjust i bordsservering, där man tar själv från stora fat och grytor, vilket skapar en familjär känsla. Men det är inte alltid det passar och heller inte alltid det finns plats på bordet för att kunna göra en sådan servering. Det är därför jag sätter att tänka på denna punkten före man tänker på dukning och dekor. Det mest avgörande för hur man väljer att servera hänger nämligen oftast på vad som är möjligt med tanke på lokal, bord och tillgänglighet. Att ställa upp en buffé är trevligt, men gästerna behöver kunna röra sig från sin sittplats till buffén enkelt och också att buffén kan ställas iordning utan att behöva störa gästerna när man dukar upp maten. Vid bordsserrvering behövs ofta lite större bord och man kan inte ha massa dekorationer ivägen. Det enklaste är oftast att göra tallrikservering, men då behöver du ha utrymme i köket för att lägga upp, samt tillräckligt med personer för att servera, samt kockar som kan lägga upp och få ut det snabbt nog för att serveras vid rätt temperatur.


Dukning

För att sätta stämningen är ofta dukning och dekor det primära. Inför dukningen tänk igenom vad som ska dukas upp och var. Ska det ställas upp ett buffébord? Ska det finnas underlägg för varm mat vid borden man äter vid?

Ska det vara buffé så tänk igenom hur allt ska ställas ut och lägg fram underlägg och bestick. Ett buffébord ser ofta trevligare ut med olika nivåer, vilket kan uppnås med att ställa lådor under duken och fat i olika höjd. Tänk på att det samtidigt ska vara enkelt att ta maten ändå och att kunna byta ut faten vid behov. Tänk även igenom flödet, så gästerna enkelt kan ta maten och gå tillbaka till sina platser.
Dekor

När du tänkt igenom och dukat upp porslin, glas och bestick, då kommer dekorationerna. Jag rekommenderar verkligen att göra det i denna ordning, då jag alltid tänker på det praktiska först. Jag har varit med på så många middagar där de som bokat middagen bara fokuserat på utseendet. När jag kommit till lokalen för att fixa mat och servering endast ett par timmar innan maten ska vara på bordet. Då har jag blivit tvungen att flytta om eller i värsta fall ta bort en del av dekoren för att det ska funka med serveringen. Det känns så tråkigt varje gång det händer, då personen ofta lagt väldigt mycket tid och engagemang på att få till just det där utseendet. Många gånger skulle det gått att lösa om man bara tänkt till på det praktiska på förhand. Vill du ha massa blommor på bordet och det är viktigt för dig, ha tallriksservering utan tillbehör på sidan och all dryckesservering av personal. Det kommer dock kräva betydligt fler som serverar, men handlar främst om vad som är viktigt för huvudpersonen. För att få till en riktig wow-känsla se till att ljus och ljudbilden matchar ditt tema också med en förvald spotifylista och lagom dämpat ljus.


Städning

Den viktiga punkten som vi ofta glömmer att tänka på i förhand. När man annordnar en middag så tänker man oftast främst på gästerna och då är vad man dukar fram det viktiga. Är det dock en festmiddag där det är mingel och dans efteråt, så kommer även gästerna störa sig på om disken står kvar på bordet när dansen börjar. Jag tycker även att den som annordnar middagen ska njuta av tillställningen och att stå med ton av disk efter alla gäster gått hem är aldrig kul. Det kan förstöra känslan helt efter att ha genomfört en fantastiskt middag, då det man mest kommer ihåg i efterhand är hur man stod och slet med städningen halva natten. Har man tänkt igenom detta på förhand, så blir allt mycket enklare!

Håller man middagen i en lokal med begränsad diskkapacitet är det ofta bättre att hyra porslin (vilken bara ska skrapas av och staplas) än att använda porslin som kan lånas och måste diskas. Väljer man att diska själv även om maskinkapaciteten är begränsad, se till att ta hjälp av flera vänner.

Se till att ha en plan på vad som behöver tas om hand och hur det ska tas om hand. Vid större middagar blir det ofta mat över, ha lådor redo för att ta hand om det. Kanske skicka med de gäster som vill ha, eller fördela det mellan de som hjälpt till. Se till att du vet vart du ska göra av allt och vad som behöver fixas under kvällen och vad som kan få stå till kommande dag. Med det planerat på förhand, så kommer du alltid att kunna njuta när du bjuder på en middag. Vare sig det är till vardag eller fest.


Om du planerar en middag och behöver ett bollplank eller hjälp, tveka inte att höra av dig. Boka in ett kostnadsfritt möte här!


Vi ses nästa vecka, då jag kommer gå igenom hur man planerar en minnesvärd meny!

Ber om ursäkt att det blivit konstigt med datumen här, men blev en bugg med bloggen då jag lade till engelsk översättning av sidan.


Ha en fantastisk vecka nu!


/Ann11 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page