top of page
Skribentens bildAnn Karlsson

Att förstå smak

För att kunna njuta av smaker,

behöver du först ha koll på vad vi pratar om när vi pratar om smak... vilket jag nämnt tidigare. Det är primärt tre olika saker vi pratar om och det komplicerade är att vi ofta pratar om alla tre mer eller mindre samtidigt när vi pratar om hur mat smakar. Dessa tre är sensorisk smak, smakupplevelsen och smakuppfattningen.


1. Sensorisk smak

Den sensoriska smaken är helt enkelt det som vi uppfattar med vårt smaksinne. Vilket är rent objektivt. Det handlar om kemiska substanser som våra smaklökar kan känna av. Sen gör vi en lite mer subjektiv bedömning för att kategorisera och känna igen smaken i hjärnan. Vi är idag överens om att det finns minst fem grundsmaker, vilka är: sött, salt, surt, beskt och umami. Det skulle kunna finnas fler i mängd, men även att det finns ett spektum inom specielt den beska smaken som vi har minst 25 olika receptorer för. Salt och surt har en egen form av receptorer, som troligtvis även kan reagera på en del andra mineraler. Receptorerna för surt och salt skiljer sig också i att de kan avgöra halten av salt och syra, medan de andra receptorerna angör om det finns eller inte snarare.


2. Smakupplevelsen

Smakupplevelsen är dock något mycket större än det vi upplever med smaksinnet. Det är hur vi upplever maten med alla våra sinnen kombinerat. Här börjar det bli mer subjektivt då hjärnan prioriterar intrycken olika, beroende på genetik och bakgrund. Här börjar med andra ord vår smak att skilja sig mellan människor ganska mycket. Det finns dock fortfarande en koppling mellan den fysiska maten och vad vi upplever. Äter vi ett äpple så är det troligtvis krispgt och saftigt vilket vi hör och känner, vi ser färgen och känner doften samt smaken av sötma och syrlighet när vi äter det, vilket gör att vi kan identifiera det som ett äpple rent objektivt.


3. Smakuppfattning

Smakuppfattningen är den helt subjektiva uppfattningen av smaken, där vi avgör om det vi smakar är gott eller inte. Ett söt-syrligt, krispigt, saftigt äpple skulle jag säga är jättegott, men ett omoget, hårt och riktigt surt äpple skulle jag inte uppskatta. Men för en som inte tycker om äpplen spelar det ingen roll hur moget äpplet är, den kommer fortfarande tycka det är äckligt. Vad som är gott eller äckligt kan vi inte avgöra objektivt. Ändå frågar vi ofta hur andra uppfattar smaken innan vi själva smakar. Har någon annan sagt att det är gott, är vi mer villiga att uppfatta det som gott själva. Har vi goda minnen kopplade till doften och smaken har vi också lättare att uppfatta det som gott. Däremot mat som känns konstig och obekant har vi svårare att tycka om. Men det är helt individuellt vad vi uppfattar som gott eller äckligt.

När vi pratar om smak pratar vi ofta om alla dessa tre formerna av smak samtidigt. Jag kan säga: att äpplet var äckligt för att det var hårt och surt. Vilket är alla tre former av smak i samma mening. Allt handlar om smaken, men beskriver tre olika delar av den: vad jag tycker, vad jag upplever och vilken smak jag uppfattar. Vill du fördjupa dig på ämnet finns en dokumentärserie på SVTplay om våra sinnen och ett om just Smak.


Jag tror på att fokusera på att försöka få till mat man tycker är god och att det är viktigare att titta på vår inställning till mat snarare än att försöka ändra på maten i sig för att äta nyttigare. Så länge vi säger att "sötsaker är farligt gott" och "grönsaker är tråkigt", har vi problem. Vänd på det.... "Färska grönsaker är farligt gott" och "de mesta sötsaker är ganska tråkiga, då de mest bara smakar sött". Även detta är en sanning och jag kommer nästa gång fördjupa mig mer kring hur vi talar kring mat och smaker.


Men till dess kom ihåg att äta det du tycker om och njut av allt du äter!


/Ann

17 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page