top of page

Vad är din smak?

När du väl förstår smak i sig, då kan du börja få insikt i vad du egentligen tycker om och inte. För att komma fram till det behöver du smaka och fundera på hur smakar det och vilka delar är det du tycker mer eller mindre om. För att hitta detaljerna i smakerna är det oftast bra att smaka många snarlika smaker och börja med något du älskar. Om du älskar choklad, smaka flera olika choklader och fundera på vilka du tycker bäst om och varför.

Just varför är ett viktigt ord att tänka på när det handlar om att lära sig sin egen smak. Många gånger kanske det egentligen inte handlar om den sensoriska smaken, utan doften eller texturen av maten istället. De flesta av oss är olika känsliga för olika sensoriska intryck och har ofta något sinne som dominerar. Jag själv är mest känslig för kännseln, varav texturen på maten är det som jag ofta reagerar på. Jag älskar choklad som smälter i munnen, men är det med fetter med högre smälthalt eller att chokladen är grynig, då får jag inte alls samma känsla för det.


Funderar lite på vilket som är ditt dominerande sinne och vad som är viktigt för dig. Utgå från det du tycker om, men våga även utmana och testa nya smaker. När du börjar fundera på detaljerna istället för bara helheten kan det också vara värt att återbesöka saker du inte tycker om. Våga smaka och fundera på varför du inte tycker om just den saken. Är det något du vill och kan lära dig uppskatta? Annars kan du hitta varianter av livsmedlet som du uppskattar, även om du inte tycker om alla. Jag har lärt mig att kunna uppskatta lingon i vissa kombinationer, även om det inte är något jag tycker om i sig (fel beska för min smak).


Jag utmanar hela tiden mina smaklökar och vill hela tiden testa nya smaker. En del av de smakerna är jag nöjd med att bara testa en gång, andra saker blir nya favoriter som jag sen kan lära mig hitta de perfekta nyanserna hos, vilka passar just mig i smaken. För tillfället håller jag på och lära mig mer om Afrikansk mat, där jag främst är förtjust i maten från Etiopien med Injera som grund.


Tills nästa gång: Ät vad du tycker om och njut av allt du äter!


/Ann
10 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Kommentarer


bottom of page