top of page

Vem är Ann Karlsson?

På sidan om företaget kan ni läsa lite mer om hur det kommer sig att jag är så passionerad kring mat. Jag tänkte att jag idag skulle presentera lite mer om min person, min historia och hur jag har kommit till denna punkten i livet.

Jag växte upp på landet några mil utanför Göteborg där min pappa hade en handelsträdgård när jag växte upp och mamma jobbade inom äldreomsorgen. När man växer upp på landet i ett familjeföretag, så lär man sig hjälpa till. Från den erfarenheten insåg jag att jag absolut inte ville bli egenföretagare. Men efter att ha flyttat hemifrån som 16 åring och utbildat mig till guldsmed, valde jag ändå vid 24 års ålder att bli just egenföretagare. Jag startade mitt eget smyckesmärke 42 av Sverige, med storslagna visioner, men utan riktig plan. Det var kämpigt och efter två säsonger gjorde jag en nysatsning, bytte ut namnet till 42ann och lät det bli mer personligt... Men det funkade inte nu heller. Så hösten 2008 tog jag anställning i livsmedelsbutik och började se smyckestillverkningen mer som en hobby. Det fick ligga kvar som ett enskilt företag några år. Men till slut sålde jag av och avslutade allt efter att jag 2012 lämnat Falköping och sa att jag aldrig skulle bli egenföretagare igen.


Jag landade mitt drömjobb som kostchef 2014, bara för att inse att det inte alls var vad jag ville. Jag passar inte riktigt för att jobba administrativt i offentlig sektor, men är tacksam för erfarenheten. Jag gick över till privat restaurang och började säsongsjobba, först som restaurangchef, sen en säsong som kock och till slut fick jag jobb som servitris.

Detta kanske låter lite bakvänt... men jag vill alltid göra ett bra jobb i det jag gör och jag insåg när jag började som restaurangchef att jag hade svårt att få serveringspersonalens förtroende, då jag inte jobbat på golvet i restaurang själv. För att kunna bli en bra chef, valde jag att söka jobb som servitris. Vilket jag då var ganska dålig på, så dom kastade in mig i köket där jag hade mer erfarenhet istället. Men till slut fick jag ävenjobba som servitris. Efter några år på golvet blandat med bibelstudier började jag ta mig uppåt igen och innan Covid-19 slog till var jag administrativ restaurangchef på ett mellanstort hotell och älskade mitt jobb.


Det där med bibelstudier är min stora hobby utöver fika och träning, som samtidigt på ett sätt är på samma nivå som min passion för mat och smaker. Jag har en levande tro på Jesus och när jag flyttat runt en hel del har kyrkan alltid varit min trygga plats. Efter att ha haft restaurangjobb med mycket söndagsarbete, har jag blivit väldigt mån om att kräva lediga söndagar, för att kunna gå i kyrkan och ha en fast vilodag. Går man med på att jobba varje lördag, så brukar det inte vara något problem.

I övrigt är det min förkärlek till fika och choklad som brukar sticka ut, samt att jag älskar katter. De två katter jag har nu är min stora glädje i livet och jag ska snart få hem en tredje. Då jag bara vill ha utekatter, hjälper det mig att kunna kräva bostad som jag trivs i. Vilket är med egen trädgård och då jag bor själv med katterna har jag det gärna inte för stort. Har man mycket plats samlar man bara på sig mer än man behöver.


Men hur kom det sig nu att jag blev egenföretagare igen? Jag blev ju uppsagd pga Covid-19 och fick en möjlighet att stanna upp och fundera kring vad jag ville göra med mitt liv. Jag pratade med Jasmine och Vinga Folkhögskola som jag haft samarbeten med tidigare och började se en idé som skulle bygga på att jag fick jobba utifrån min egen passion och kunskap. Jag trodde dock aldrig att det skulle kunna gå ihop, men ville inte avfärda det utan att ha räknat på det. När jag räknade på det så såg det ut att kunna gå ihop. När jag sedan även fick lite extra stöttning för att köra igång, så var det bara att köra.


Nu står jag här ett år efter start och inte bara älskar mitt jobb, utan hela mitt liv! Det visade sig vara det bästa som hänt mig att bli satt i en situation där jag blev tvungen att tänka om och se nya vägar. Det har utmanat mig att våga ta steg jag aldrig trodde jag skulle ge mig in på och jag är så glad att jag vågat följa min dröm.


Men det här är bara början... Jag hoppas att ni vill följa med mig på denna resan framåt.


Och kom ihåg: Ät bara vad du tycker om och njut av allt du äter!


/Ann

70 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page