top of page

Varför ska jag utforska smaker?

Det är flera personer som har ifrågasatt mitt påstående om att man ska kunna må bra av att bara äta det man tycker om. Jag vill först poängtera att jag inte jobbar med fokus på att hjälpa personer gå ner i vikt eller bygga större muskler. Jag ser hälsa ur ett större perspektiv och för mig är det lika viktigt att man ska må bra psykiskt som fysiskt. För att uppnå det jobbar jag utifrån inställningen till mat, vilket jag tror leder till att du kommer äta bättre mat med tiden. Det finns också tillfällen då mitt påstående kan bli helt felaktigt, vilket är om man bara tycker om en sorts mat eller att man bara är inriktad på den kemiska funktionen av mat. Vid de tillfällena det blir dock än viktigare att lyssna till vad jag har att säga mer. Det handlar i grund och botten om att bry sig om vad det är man äter och att lära känna sin egen kropp.

Jag smakar en rospudding, Malabi
Våga smaka!

Många personer ser mat bara som näring och fokuserar på hur vi kan påverka vår kropp med mat ur ett kemiskt perspektiv. Jag tycker också att det är jättespännande och älskar att grotta ner mig i hur olika saker smakar och varför, vilket i botten handlar främst om kemi. Men den delen blir ganska oviktig om jag inte först har ett språk för att förstå smaken i sig. Du behöver först förstå vad smak är, hur det fungerar, vad just du tycker om och hur du kan påverka smaken för att i slutändan kunna njuta av allt du äter. Det är detta jag går igenom i min kurs (du kan läsa mer här.) Vill du ha mer förståelse för hur jag menar är det bara att läsa vidare.Förstå vad smak är

För att kunna njuta av smaker, så behöver du först ha koll på vad vi pratar om när vi pratar om smak... vilket är ganska komplicerat som jag nämnt tidigare. Då vi oftast inte menar bara det vi upplever med smaksinnet när vi pratar om smak utan snarare hela smakupplevelsen som vi upplever med alla sinnen. Samtidigt försöker vi förklara det med antingen det rent subjektiva om det är gott eller äckligt eller med våra ord för våra grundsmaker. Vilket blir begränsat och är något du behöver ta dig förbi för att kunna förstå vad smak verkligen är.


Förklara smaker

För att förklara något behöver vi ha ord för det. Så länge vi försöker förklara smak med de fem grundsmakerna som referensram är vi väldigt begränsade. Smakupplevelsen är ofta så stor att vi inte har ord för att beskriva det helt. Men ju mer du övar på att hitta ord och lär dig om smakerna och försöker sätta ord på det, desto enklare kommer du kunna förstå smakerna och lära dig vad maten egentligen smakar.


Förstå vad du tycker om

När vi väl förstår smak i sig, då kan du börja få insikt i vad du egentligen tycker om och inte. För att komma fram till det behöver du smaka. Våga smaka nya saker och saker du tidigare inte tyckt om med ny tillagning. (Du kan ladda ner en gratis mall för att göra en egen provsmakning här.) Du behöver då inte utesluta allt med en sak du inte tycker om. Som jag till exempel inte tycker om lingon för dess beska. Men med rätt kombinationer som minskar beskan, kan jag idag uppskatta det.


Förstå hur du kan påverka smaken

När du sen lärt dig om smaker och vad du tycker om, då börjar det roliga på riktigt. Då kan du börja se på hur du kan påverka smakerna och hitta nya kombinationer som du tycker om. Det är här du börjar utforska smaker på riktigt. Du får en förståelse för att smak handlar om så mycket mer än bara smak och att du kan påverka smaken på maten på fler sätt än du tidigare insett.

chokladmousse med färska jordgubbar och smultron
Njutbar dessert

Lära sig njuta av allt man äter

Med all denna förståelse kommer du se att det är möjligt att njuta av allt du äter. Om du sen vill kan du låta de insikterna spilla över på resten av livet för att njuta mer av hela livet. Min övertygelse är att du när du börjar utforska smaker kommer vilja ha mer smakrik mat och mer varierad mat. Jag vill inte prata om vad som är nyttigt och inte, då det beror på så många faktorer. Men om du tänker på vad du äter och då äter smakrik och varierad mat, så kommer den med största sannolikhet även att vara nyttig.


Jag äter den dock inte på grund av att den är nyttig utan jag äter den för att den är god. Vilket får mig att leva efter konceptet att bara äta vad jag tycker om och njuta av allt jag äter. Om du tycker att detta låter spännande och vill lära dig mer. Anmäl dig idag till min onlinekurs: Utforska smaker och njut av allt du äter!


/Ann

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page