top of page
Skribentens bildAnn Karlsson

Vad du bör tänka på när du ska laga middag till många

Nu börjar vi öppna upp lite och många har kanske skjutit på sitt bröllop eller födelsedagsfirande på grund av pandemin. Jag tänkte idag bjuda på mina tre främsta punkter att tänka på när du ska tillaga en större middag.


Planering Det är oftast inte så svårt att laga mat till flera, men det kräver noggrann planering. Tänk igenom alla moment och tänk på att det tar tio gånger så lång tid att skala 5 kilo morötter som att skala 5 hg. Förbered så mycket som möjligt innan och se till att ha goda tidsmarginaler. Speciellt om du är ovan att laga stora kvantiteter eller om du är i en okänd lokal, då vissa spisar kan ta betydligt längre tid att bli varma än vad du är van vid. Det tar även betydligt längre tid att värma upp 10 liter vätska än 1 liter. Tänk även igenom vad det finns för utrustning tillgänglig och vad du behöver delvis vad det gäller: kastruller, formar och verktyg till servering; men även i förvaringsutrymme fram till servering med kylar och liknande. Har du en vanlig spis med fyra plattor så går det inte att värma på 6 kastruller samtidigt. Vilket för oss till nästa punkt.

Välplanerad böllopsbuffé

Val av meny När man ska sätta en meny till en större tillställning, så är min grundtanke: Håll det enkelt! Visst vill man piffa till det när det ska vara festligt, men det blir sällan bättre med massa komponenter, utan satsa hellre på få komponenter men med bra kvalitet. Vill man ha mycket tillbehör så kan det ställas som tillval som gästerna får ta själva om de vill, men mindre är ofta bättre. Tänk även igenom vad det finns plats och möjlighet att tillaga i det kök som du har tillgång till. Jag tycker att middagen ska spegla tillfället och personen/personerna som står i fokus för dagen. De bilder som är med här är från ett bröllop, där brudparet ville ha en vegansk buffé och älskade själva etiopisk mat. Så denna buffé blev en komposition baserad på det, men serverad på ett sätt som funkade på ett svenskt bröllop. Det va väldigt smidigt med vegansk buffé, då i princip alla kunde äta allt (och tur att det inte va med någon vitlöksallergiker, då den inte skulle kunnat äta något). Har man många allergiker, så tänk till extra på menyn. Om man gör specialkost på sidan, se till att den är säkert separerad och kom ihåg den i planeringen (det där med antal plattor och kastruller). Det är viktigt att alla gäster känner sig trygga med maten.


Räkna generöst Det tredje tipset som jag skulle säga är viktigt är att göra generösa beräkningar. När man beräknar hur mycket som kommer gå åt i mängd och tid, så är det ofta bra att ta till lite extra. Det ses ofta som bättre att råka få mycket över än att det inte skulle räcka så alla blir mätta. Ska man servera upplagda portioner, så kan man beräkna ganska precist, men ska det serveras på buffé eller från grytor, så kan det gå åt mycket mer (eller mycket mindre). Har du många komponenter på buffén så kommer det ju inte tas en hel portion av alla, men beräkna hellre lite extra och ha en plan för hur du kan ta hand om eventuella rester under veckan efter tillställningen. Ta också till marginaler i tid, så du slipper stå med panik när gästerna kommer. Finns det möjlighet att förbereda vissa komponenter en eller två dagar innan, så gör det! Ta även hjälp av andra som vill ställa upp. Kom bara ihåg att fler kockar inte automatiskt blir bättre, utan se till att du har planerat vad var och en ska göra. De flesta röror och kalla såser blir bättre av att stå till sig ett tag, försök alltid laga till dem senast dagen innan. Se helt enkelt till att göra så mycket som möjligt på förhand.

 

Jag hoppas detta inspirerat dig att börja drömma om att planera stora middagar igen, kanske till bröllop, student eller 50-års fest. Har ni några planer och vill ha specifika tips, så kontakta mig för kostnadsfri konsultation här.


Hoppas du får en härlig vecka nu, så ses vi igen nästa vecka!

26 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page