top of page

Mitt övergripande varför...

Något jag funderat mycket på det senaste året är: Varför gör jag detta? Jag tror på att ha ett tydligt varför och jag har länge haft mitt karriärmål klart i form av: att sprida måltidsglädje och inspirera andra att växa. Vilket jag hoppas du kan se att jag byggt mitt företag runt. Men varför har jag satt det målet och vad är det för övergripande värderingar som ligger bakom det? Det är vad jag tänker fördjupa mig i idag.


Mitt främsta övergripande mål är att må bra. För att få klarhet i vad det betyder och vad det innebär för just mig, behöver vi bryta ner det lite. För mig har tanken om att må bra landat i njutandet. Och njuter gör jag när jag känner en känsla av glädje, tacksamhet och trygghet i livet. Jag har tagit ägandeskap över att se till att göra det jag kan för att mitt liv ska bli så njutbart som möjligt, på så många plan som möjligt.

För att kunna göra det har jag identifierat vad jag tycker om och vad jag inte tycker om. Till exempel så tycker jag om att ha ordning, men avskyr att städa. Man måste dock städa för att hålla ordning. Vilket gör att jag försöker underlätta att hålla ordning och minska städningen, genom att ha mindre saker och bo på mindre yta. Det gör att jag kan njuta mer av livet.

Jag älskar att ha trädgård och att få grönsaker därifrån, men är mindre förtjust i att rensa ogräs hela tiden... Jag har helt enkelt accepterat att det inte är en perfekt trädgård, utan lite ogräs lite överallt får berika floran. Jag kommer se till att njuta av allt den ger mig ändå.

Det handlar hela tiden om att beräkna kostnaden och effektiviteten av en handling i tid, energi och pengar. Är det värt att att lägga ner massa tid och energi på att rensa ogräs hela tiden för att få en perfekt trädgård? Jag säger nej, så då ändrade jag istället min inställning om vad jag ser som en perfekt trädgård för mig.


För det handlar mycket om att se vad man kan och inte kan göra. Jag har ofta använt uttrycket: Om du inte tycker om något ändra på det, kan du inte ändra på det ändra på din inställning till det. Det tillsammans med sinnesrosbönen:

"Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden."

Det är grunden i vad som får mig att må bra och att få lämna det jag inte kan påverka till Gud är mitt sätt att kunna acceptera det. Det handlar dock om mer än en inställning, det är ett aktivt jobb att forma tillvaron till en så njutbar miljö som möjligt.


Fundera på hur du kan öka på det som får dig att må bra och samtidigt minska på det som du inte tycker om. Du kan inte göra allt på en gång, utan får ta ett steg i taget. Hitta en strategi som funkar just för dig. För mig har det varit att skriva Bullet journal och ha olika fokus för varje månad, samt sätta övergripande års och halvårs mål. Sen dekorerar jag även min Bullet journal med klistermärken och färger, så jag alltid ska bli glad när jag öppnar den.


Men vad har detta med mat att göra? Vi måste ju alla äta och om jag vill må bra och njuta av allt jag gör, så vill jag även njuta när jag äter.

Därför har jag mottot: ät bara det du tycker om och njut av allt du äter.

Och det är mitt övergripande varför.


/Ann

15 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1 Comment


Så bra tänkt och skrivet! Det inspirerar!

Like
bottom of page