Denna vecka vill jag dela med mig av mitt enkla och supergoda recept på svenska köttbullar. Jag tillagar dem alltid i ugnen, efter att jag och en kompis gjorde ett kontrollerat expriment med olika tillagningsmetoder och kom fram till att de blev godast i ugnen. Det som nästan förvånde mig mest var att de också fick väldigt bra yta i ugnen, speciellt om man tillagar direkt på plåten och ser till att rulla lite på bullarna efter drygt halva tiden, då de börjat få en yta.
Den exakta tillagningstiden varierar mycket på hur stora köttbullar du gör, 10 minuter är bra för köttbullar på 3-4cm.
Anns goda köttbullar 3-4 portioner
Ingredienser
1 st liten gul lök
1/2dl grädde
1 ägg
400 gram nötfärs
Salt/Peppar
ev. Kryddpeppar
Tillagning
1. Riv löken fint.
2. Blanda ihop nötfärs, lök, ägg och grädde till en jämn smet.
3. Smaka av färsen med salt, peppar och gärna även kryddpeppar.
4. Rulla färsen till bollar (tips: blöt händerna med vatten innan du rullar).
5. Tillaga i ugn 190-200 grader celsius, ca.10 minuter (till genomstekta)
Servera med potatis, gräddås, lingon och pressgurka.
Njut!
Hoppas de blev fantastiska för dig med!
/Ann
Comments