top of page

Känn dynamiken


Den direkta smakupplevelsen är en sinnesupplevelse utöver det vanliga. Det är en samverkan mellan främst smak, lukt och känsel. Som jag nämnt i mina filmer och som jag fördjupar mig mer kring i min utbildning så är alla sinnen inblandade.

Vi är olika känsliga för olika sinnesutryck, vilket är något jag trycker på i kursen. Det sinne som påverkar mig mest är känseln. Därför tänkte jag idag fördjupa mig kring hur man kan jobba med känslan i måltiden.


För att få en dynamik och komplett känsla i en måltid jobbar jag med olika texturer. Jag brukar se till att varje rätt består av tre till fem olika texturer. Man kan ha fler men då börjar det ofta kännas lite rörigt. Jag brukar utgå från att jag alltid vill ha med något krispigt som ger en känsla av lätthet och ökar aptiten. Hur mycket krisp jag vill ha beror på rätten och måltiden i övrigt ofta kan det bara vara något litet, men som gör en stor skillnad. Sen vill jag ha något som ger tyngd, något matigt som ger lite tuggmotstånd som en köttbit, grönsaksbiff eller något annat fiberrikt i meningen muskelfibrer eller växtfibrer. Den tredje känslan jag oftast jobbar med är lenheten vilket jag oftast lägger med i en krämig sås av något slag.


Ett exempel på detta skulle kunna vara stekt kummel med potatismos, ärtor och en krämig sås. Du får ett lätt krisp i paneringen på fisken och ett lite mjukare krisp i ärtorna. Var noga med att de har krispighet kvar och inte är överkokta. Fisken i övrigt har ett mjukt tuggmotstånd som faller isär lätt, mot potatismosets mer krämiga tuggmotstånd. För att få det att kännas helt komplett har vi med den lena oljigheten från den krämiga såsen, där jag på bilden har libanesisk sås som heter Toum. Vilket gör detta till en fantastisk måltid. För att lätta upp lägger jag till lite krispig persilja, några gurkskivor och en citronklyfta. Vilket även ger bra kontraster i färgerna och det känns som en komplett och inbjudande måltid. Detta är en favortiträtt för mig och jag älskar kontrasterna i texturerna.


Jag hoppas att detta gett dig lite inspiration inför hosten! Jag har insett att jag kommer ha mer att göra med annat under hösten. Jag känner också att jag hellre gör färre men bättre och mer genomarbetade inlägg både här och på YouTube. Vilket innebär att jag i fortsättningen normalt kommer göra inlägg endast varannan vecka här!


Har du för förslag på måltider med bra textursammansättning? Skriv ditt förslag som kommentar!


Oavsett vad du äter, kom ihåg att njuta av allt du äter!


/Ann23 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page