top of page

Det som är gott är nyttigt!

Uppdaterat: 23 juli 2021

Jag delade förra veckan mina tankar kring att "endast äta vad man tycker om och njuta av allt man äter". Jag skrev även att det baserades på min systers princip om att "det som är gott är nyttigt!" Jag vet att dessa påståenden är kontroversiella, men det handlar i grund och botten om att lära dig lyssna på din kropp och att ta tid att uppskatta maten. Vilket i princip är det jag gick igenom förra veckan. Det finns dock tre underregler till principen att "det som är gott är nyttigt", som gör det hela logiskt. Det är dem jag tänker gå igenom här idag.

Du ska bara äta det som är gott!

Vilket är samma princip som mitt att "äta endast det du tycker om". Det viktiga här är att det ska vara gott hela vägen. Det ska smaka gott för din gom, det ska kännas gott i din kropp och det ska även kännas gott tre timmar efter. Vilket gör att hetsätning inte fungerar med den här principen. Det gäller att verkligen smaka på maten och tänka efter vad du tycker om den. Om du inte tycker om den: varför? Och är det alla delar du inte tycker om eller bara någon? Finns där något du kan uppskatta?


Ät långsamt!

För att kunna känna av vad man tycker är gott och bara äta så länge det känns gott, så är det viktigt att inte stressa i sig maten. Ta dig tid att smaka och analysera hur det egentligen smakar och vad du tycker om det. Känn efter när du har fått i dig tillräckligt och tvinga aldrig i dig mat, bara för att äta upp. Jag skulle säga att många äter bra mat, men ibland kanske lite för mycket av den bara. Om du har en förmåga att äta så du känner dig övermätt och tung en halvtimme efter maten, ät en lite mindre portion. Gör en vana av att hellre ta mindre och ta om, än att ta mer än du orkar äta eller blir proppmätt av.


Ät varierat!

Den mesta maten är bra för oss, samtidigt är all mat giftig i för stor koncentration. Nu är det ofta svårt att få i sig så stora koncentrationer så det är direkt giftigt, men den största risken med mat är ensidighet. Och när man tänker efter så går det inte att få till riktigt god mat utan variation. Om du tittar på mitt inlägg om att planera den perfekta menyn, så inser du att det krävs olika komponenter som skapar dynamik för att det ska bli bra. Men det vanligaste argumentet mot konceptet att bara äta det som är gott jag brukar få höra är: "men då skulle jag bara äta chips (eller något liknande)". Fast är det verkligen sant? För även om jag älskar choklad och äter det dagligen, så skulle jag tycka det smakade äckligt om det va det enda jag fick äta. Speciellt om det skulle vara av samma sort och smak, varje dag till varje måltid för resten av mitt liv. Även nu varierar jag vilken choklad jag äter och när personer frågar vilken som är min favorit så får de olika svar varje gång, då det beror på dagskänslan.

Ju mer olika färger, smaker och konsistenser du varierar mellan, desto troligare är det att du äter nyttigt. Äter man en naturlig varierad kost med mycket frukt och grönsaker är risken liten att man behöver äta kosttillskott under normala omständigheter. (Sex månader utan stark sol är ett onormalt tillstånd som befogar D-vitamin tillskott under vinterhalvåret i Norden).


Med dessa tre regler tycker jag det blir ganska tydligt att det som är gott är nyttigt! Jag tror att detta är något många idag behöver bli medvetna om. Då det ofta pratas om nyttig mat som något tråkigt och att det som är gott är farligt eller syndigt. Därav har jag gjort det lite till min mission att sprida detta budskap och jag hoppas att ni som läser detta vill stödja mig i det. Ni kan bli supporters här på hemsidan om ni vill veta vad som är på gång och få tillgång till mina egna recept här. Genom att följa mig här och i sociala medier!


Nästa vecka kommer jag gå igenom mer om vad smak egentligen är.

Hoppas vi ses då!


/Ann


Senaste inlägg

Visa alla

Commentaires


bottom of page