top of page

Att förklara smaker

Uppdaterat: 3 nov. 2021

För att förklara något behöver vi ord för det. Så länge vi försöker förklara smaker med de fem grundsmakerna som referensram är vi väldigt begränsade. Smakupplevelsen är oftast större än vad vi har ord att beskriva.


Ju mer du tränar på att hitta ord, lär dig om smaker och försöker sätta ord på det; desto lättare kommer du att kunna förstå smakerna och lära dig förklara hur det smakar. För att komma till det behöver man ha en förståelse för att smakupplevelsen handlar om hur vi uppfattar mat med alla våra sinnen och inte bara med smaksinnet. Det handlar om att det är flera saker vi menar när vi pratar om smak, vilket jag skrev om förra gången. Samtidigt är det ganska intetsägande att hänvisa till mat som gott eller äcklig, då det är helt subjektivt. Så det vi främst behöver hitta ord för är att förklara själva smakupplevelsen.

Många gånger refererar vi till hur något annat smakar och kan säga att det smakar som ett äpple eller något annat som vi känner att vi känner till. De stora problemen kommer när vi kommer till de små smaknyanserna. Vi känner skillnad på olika sorters äpplen, men hur förklarar vi det för någon annan? Det fungerar inte riktigt att säga att det smakar mer eller mindre som äpple. Men den ena kan vara sötare och den andra lite syrligare, några av dem kan vara mer krispiga och vissa kan vara lite mer smaklösa. För att hitta nyanserna måste vi veta vad vi pratar om. Våga använda orden och testa.


Alla dessa delar går jag igenom i min kurs "Utforska smaker och njut av allt du äter". Där får du egna exempel från mitt liv, utmaningar att jobba med och två guidade provningar, och mycket mer.


Men det viktigaste är att bara äta det man tycker om och njuta av allt man äter!


/Ann

7 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page